Wat voor soorten restaurants zijn er precies?

september 22, 2018

Het woord restaurant is uiteraard bij iedereen bekend en heeft verder niet veel uitleg nodig. Toch zijn er vele benamingen die een restaurant kunnen omschrijven. Eigenlijk is restaurant dan ook meer een soort verzamelnaam voor een aantal verschillende varianten hiervan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Bistro, Grand-Café of een Trattoria. Allemaal hebben ze bepaalde eigenschappen gemeen maar zijn ook weer net anders in vele opzichten.

Dit noemen we verschillende bedrijfstypes binnen de gastronomie. Vaak komt het ook voor dat een type restaurant of bar meer een combinatie is van beide soorten horecagelegenheden. Het kan daarentegen ook weer zo zijn dat het juist een vrij vernieuwend concept is wat niet echt onder een bepaald type of soort valt. Het is wel altijd verstandig om van tevoren te bedenken wat voor soort restaurant of bar je precies voor ogen hebt.

Grand-Café

Er zijn een aantal eigenschappen die bij een succesvol Grand-Café absoluut niet mogen ontbreken. Zoals de naam al zegt gaat het hier om een groteske horecagelegenheid. Hierbij bedoelt men dus een ruim pand waar veel mensen tegelijk in terecht kunnen. Daarnaast is het van belang dat er voldoende personeel aanwezig is. De geografische ligging moet daarbij ook gunstig zijn. Zo is het gewenst om dichtbij een toeristische attractie te zitten en altijd veel publiek te trekken.

Trattoria

Dit is de benaming voor een Italiaans restaurant waar je gemakkelijk met grote groepen en het hele gezin terecht kunt. De gerechten zijn er niet te ingewikkeld en er heerst een prettige sfeer. Het is een ideale plek om ontspannen een hapje te gaan eten en eigenlijk een soort Bistro maar dan in het Italiaans.

Bistro

Het bijzondere aan een Bistro is dat het ook niet al te formeel is en je er makkelijk en relaxed terecht kunt voor wat eten en drinken. Dit alles gebeurt dan in een Franse sfeer. Wat echter wel bijzonder is aan een Bistro is dat het eigenlijk net tussen een restaurant en café in zit, maar het dit allebei net niet is.

Zoals bij wel meerdere restaurants het geval is, hoef je dus niet nadrukkelijk in een type horecagelegenheid geclassificeerd te worden. Dit hangt ook nog van een aantal externe factoren af waar je niet eens altijd invloed op zult hebben. Waar ligt bijvoorbeeld jouw eetgelegenheid en wat voor soort bezoekers komen er precies op af? Je kunt namelijk wel een bepaald soort bvezoekers voor ogen hebben, maar het kan zomaar zijn dat de mensen die daadwerkelijk komen weer heel anders zijn.