Frietjes eten bij een ambachtelijke friettent

maart 8, 2021

Je hebt de snackbar met friet, zompige snacks en slaatjes die hopelijk nog niet over de datum zijn, en je hebt restaurantjes waar iets bijzonders wordt gemaakt van de simpele gefrituurde aardappelreepjes. In een ambachtelijke friettent betaal je vaak flink wat meer voor je patat. Wat je daar voor terug krijgt is een bakje friet van eersteklas kwaliteit met toppings die het tot een compleet gerechtje maken. Lees hier van welke soorten frites je kunt smullen bij deze ambachtelijke friettenten.

Vlaamse friet

Voor de meeste Nederlanders zijn Vlaamse frieten bijzonder, en culinair gezien staan ze ook zeker een trapje boven de standaard Hollandse friet. Het grotere frietje heeft meer bite en zorgt dat de aardappelsmaak goed te proeven is. Dat moet ook, want Vlaamse friet wordt geserveerd met stevige, volle of pikante sauzen die je in een Nederlandse snackbar tevergeefs zult zoeken. Bijvoorbeeld samoeraisaus, Andalousesaus, tartaarsaus en verschillende soorten mayonaise.

Friet stoofvlees

Stoofvlees is een goedkope vleesbereiding uit Zuid-Nederland en Belgiƫ. Goedkoop vlees (rund- of paardenvlees) wordt urenlang gesudderd met toevoeging van uien, kruiden, mosterd, appelstroop en azijn. Het resultaat is een stevige vleesstoof die zoetzuur en hartig is, en daardoor uitstekend aansluit bij de melige en zoute aardappelfrieten. Volgens goed gebruik wordt de friet stoofvlees afgetopt met augurken en mayonaise.

Friet poutine

Een nationaal gerecht in Canada en ook te vinden in de betere friettent. Poutine is een bakje friet met daaroverheen plakken gesmolten kaas, rijk overgoten met stevige jus. Je moet er van houden, maar dat je er weer even tegenaan kan is zeker.

Franse friet

Friet wordt (bijna) Franse haute cuisine als het gegratineerd wordt met kaas van goede kwaliteit en knoflook en daarna geserveerd met peterselie en truffelolie. Sommige ambitieuze frietzaken raspen vervolgens zelfs nog verse truffel over het patatje heen.

Friet Nutella

Hoe ‘haute cuisine‘ je dit frietje vindt, mag je zelf bepalen. Feit is dat ook de gefrituurde aardappel niet ontkomt aan de populaire trend om alles onder de Nutella te smeren. In Roermond heeft het frietje Nutella het levenslicht gezien. En eerlijk is eerlijk: de mensen die het geproefd hebben waren erg enthousiast over de combinatie. Kijk uit dat je de gesmolten hazelnootpasta niet over je merkkleding van NA-KD giet – dat gaat er voorlopig niet meer uit!

Friet modderballetjes

Dit is een trend die is overgewaaid vanaf de Veluwe. Hierbij worden een paar vers gegrilde gehaktballen van goede kwaliteit op de friet gelegd en het geheel wordt overgoten met smakelijke pindasaus uit de Chinees-Indonesische keuken waardoor deze friet doet denken aan de bekende berenhap.

Animal Style frites

Dit gerecht komt uit Amerika en het bestaat uit friet met daarover heerlijke gekarameliseerde uien en gesmolten kaas, overgoten met een mayonaise-achtige saus. Ook hier is de kracht van de bereiding de variatie in smaken: zoet, zout, hartig en zuur. Beestachtig lekker!