Nederlandse Chinees-Indische gerechten
september 25, 2019
In de twintigste eeuw kwamen veel Chinezen in Nederland terecht, onder andere omdat ze als arbeider op de grote stoomboten in de Aziatische vaart hadden gewerkt. Vooral rond de jaren ’30 begonnen veel Chinezen in ons land een restaurantje.
In die tijd was Indonesië een Nederlandse kolonie en de Chinese koks namen al snel populaire Indonesische gerechten op in hun menu. In de Chinees-Indische restaurants die steeds populairder werden ontstond zo een unieke mix van gerechten van gemengde Aziatische oorsprong, die bovendien ook nog aan de smaak van de Hollanders was aangepast. Er werd bijvoorbeeld minder gebruik gemaakt van kruiden, er werd extra vet toegevoegd en er ontstonden gerechten die compleet nieuw waren en in geen enkele traditionele Aziatische keuken werd gevonden. Zo werd “de afhaalchinees” snel populair en een Nederlands nationaal begrip. Als jij ook een restaurant wil beginnen, kom je misschien voor een bedrijfslening van Qeld.com in aanmerking.
Hier vind je een lijstje van typische Chinees-Indische gerechten die uniek zijn voor deze keuken.
Babi pangang
Dit is één van de meest iconische gerechten uit de Chinees-Indische keuken. De term is Maleis en betekent “geroosterd varken”, en geroosterd varkensvlees vinden we in veel Aziatische keukens terug. De Chinees-Indische restaurants voegen aan dit vlees een zoete saus toe waarin tomaten en gember zijn verwerkt en waarvan de oorsprong onduidelijk is. Deze saus wordt over het vlees geserveerd dat weer op een bedje van de Indonesische zure groente atjar tjampoer ligt. Tegenwoordig wordt het vlees trouwens meestal eerst gekookt, dan gefrituurd en dan met de saus overgoten.
Gado gado
Dit is een gerecht van groenten die kort genoeg zijn gekookt om hun bite te behouden. Uniek voor Nederland is de toevoeging van gekookte eieren. Dit gerecht wordt geserveerd met kroepoek en overgoten met een lichte pindasaus.
Spekkoek
Ook dit is een fusiegerecht uit Nederlands Indië, dat geen plaats heeft in de traditionele Chinese keuken. Spekkoek bestaat uit een zachte zoete koek die uit verschillende laagjes is opgebouwd, waarvan de kleuren met elkaar contrasteren.
Loempia
Loempia’s komen uit de Chinese keuken. De grote Nederlandse variant van de loempia is echter uniek voor de Chinees-Indische restaurants. De ingrediënten zijn bijvoorbeeld aangepast aan de Nederlandse smaak en de loempia wordt altijd gefrituurd, terwijl hij in China en Vietnam soms gekookt wordt en soms lauw wordt geserveerd.
Kroepoek
Kroepoek is in Indonesië een gerecht dat voor een belangrijk deel uit garnalen en tapiocameel bestaat. De versie van kroepoek zoals die in ons land vaak geserveerd wordt bevat veel minder garnalen en gebruikt soms andere meelsoorten, zoals rijstmeel en vismeel.
Sambal
In Indonesië is sambal de verzamelterm voor heel veel verschillende soorten hete sauzen op basis van fijngestampte rode pepers. Er zijn in Nederland maar een paar soorten echt populair. In de Chinees-Indische restaurants wordt bijvoorbeeld bijna altijd Sambal Oelek (de meest eenvoudige variant) bij de gerechten geserveerd. Andere soorten sambal die in ons land al lang bekend zijn, zijn Sambal Badjak (een gebakken kruidige sambal) en Sambal Manis (een zoete sambal).