Hoe behaal je een Michelin ster?

januari 5, 2019

Voor iedere restauranteigenaar is het misschien wel de grootste droom, het hebben van een Michelin ster. Het is natuurlijk vrij vanzelfsprekend dat wanneer je een dergelijke ster krijgt jouw restaurant een enorme aantrekkingskracht zal hebben op eventuele bezoekers. Buiten het feit dat het dus een enorme boost aan de zaak kan geven, kleeft er natuurlijk ook een bepaalde prestige aan het hebben van zo’n Michelin ster. Deze verkrijgen is echter lang niet makkelijk, al spreekt dat wel voor zich.

Er is een speciale gids van Michelin waarin je alle restaurants kunt vinden die één of meer Michelin sterren bezitten. Deze gids komt reeds uit sinds het begin van de twintigste eeuw, al werkte de verdeling van de sterren toen nog wel wat anders. Het ging er vooral om hoe praktisch het was om bij een restaurant te eten wat in de buurt van een weg lag. Ook werd er aangegeven als het de moeite waard was om een klein blokje om te rijden voor een restaurant wat heel goed was.

Vandaag de dag werkt de verdeling van de sterren toch een tikkeltje anders. Je moet ten eerste werkzaam zijn op een plaats waar men jouw horecagelegenheid kan inspecteren. Het kan dan zomaar zijn dat een inspecteur langs komt om met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat. Alles hangt hierbij van de waarnemingen van de inspecteur af en de beoordeling die hier uiteindelijk aan verbonden wordt. Het is moeilijk te zeggen hoe je ervoor kunt zorgen dat een inspecteur langs komt. Dit gebeurt veelal naar aanleiding van de media. Wanneer er dus veel geschreven wordt over een bepaald restaurant wat nog niet geïnspecteerd is, kan dit de kansen aanzienlijk vergroten.

Vervolgens gaat het dus om de beoordeling. Om enigszins aan te geven dat deze sterren niet zomaar vergeven worden kun je het beste kijken naar het aantal Nederlandse restaurants wat deze bezit. De lijst met restaurants met één ster is nog vrij groot, want dit zijn er tientallen, maar daarna wordt het al snel minder. Er zijn minder dan twintig restaurants met twee sterren en slechts twee restaurants in Nederland die drie Michelin sterren hebben. Hieruit blijkt dan ook dat een restaurant wel degelijk speciaal moet zijn om een dergelijke ster te bemachtigen.